Jeio Valdobbiadene Prosecco

Artikelnr: 77306  

Producent: Bisol

Land: Italien

Vinmakare: Desiderio Bisol

Förpackning:

Pris: 109:-

Grundat: 1970

Årgång: NV

Område: Prosecco

Volym: 750 ml

Mousserande

Druvor
90% Glera, 6% Pinot Bianco, 4% Verdiso

Karaktär
Ljusgul färg med små fina bubblor. Fruktig, sparsam doft av persika och mango men även toner av citrusfrukter. Torr smak med liten syra, elegant  med inslag av gula frukter så som äpple och päron.

Passar till
Utmärkt som aperitif till ”finger foods”

Vinifikation
Handskörd i november från de 25-30 år gamla vinstockarna. Kalljäsning under 12 dagar vid en temperatur av 16 grader. Ingen malolaktiskt jäsning. Andra jäsningen (Charmatmetoden) skedde i rostfria ståltankar i 50 dagar, (minimum är 30 dagar). Restsötman är 10 g/ liter

Vinmakare
Desiderio Bisol

Producenthistorik
Familjeproducenten Bisols 125 hektar vingårdar ligger vackert belägna i S. Stefano di Valdobbiadene. Utöver de tre hektar som ligger på toppen av Cartizze-kullen har man spritt ut sina områden på mer än 35 platser i detta världsberömda DOCG-område, känt för att göra Italiens mest kända mousserande vin- Prosecco! Idag leds företaget av bröderna Antonio och Eliseo (respektive ordförande och vice ordförande), och deras respektive söner, Gianluca, Desiderio, Claudio och Alberto – samtliga med efternamnet Bisol. Gianluca Bisol, verkställande direktör i bolaget sammanfattar sina visioner: ”Vi arbetar oförtrutet med passion så att Conegliano kommer att få samma prestige som Reims, Valdobbiadene samma charm som Epernay och Prosecco samma ryktbarhet som champagne”.

Området
I Veneto har man odlat och producerat vin i tusentals år och dess historia gör sig inte minst gällande i en av de mest anrika metoderna att framställa vin på, så kallad passito. Men här tillverkas även Prosecco, Soave, Ripasso och Amarone.

Dela med andra: