Castelnau de Suduiraut Sauternes

Artikelnr: 3690  

Producent: Château Suduiraut

Land: Frankrike

Vinmakare: Pierre Montegut

Förpackning: Glasflaska, naturkork

Pris: 159:-

Grundat: 1580

Årgång: 2010

Område: Sauternes, Preignac

Volym: 37,5 cl

Sött

Druvor
98% Semillon, 2% Sauvignon Blanc

Vininflikation
Handskörd mellan den 15 september och 30 oktober 2007 från de 29 år gamla vinstockarna. Man använder sig av ”greenharvest” som begränsar skörden för att skapa bättre koncentration i de druvor som används. Uttag 16 hl/ha. Jäsning under 1 månad i ekfat i en temperatur av 20-25 grader. Ingen maceration eller malolaktisk jäsning. Vinet fick mogna I franska (Alléce och Niévre) 225 liters mediumrostade ekfat under 18 månader. 5% av faten var nya. Restsötma 120 g/l

Karaktär
Gul färg med doft av aprikos, saffran samt inslag av fat, honung och ananas. Smaken är söt med inslag av saffran, honung, ananas, aprikos och kokos. Visst inslag av fat finns också.

Passar till
Jordgubbar, söta  desserter, grönmögelostar eller gås- och anklever.

Producenthistorik
Historien om Château Suduiraut sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1500-talet då Leonard de Suduiraut gifter sig med Nicole d’Allard. Vid den tiden ägde hon den mark som idag tillhör slottet. Senare skulle deras sonson tillmammans med André Le Nôtre skapa ett av de vackraste slotten i Bordeaux. Le Nôtre designade även Ludvig den X1V:s (solkungen) pampiga slott. Under slutet av 1800- talet och en bit in på 1900-talet producerade Château Suduiraut vin av mycket hög klass, och fick flera utmärkelser. 1855 blev Château Suduiraut klassat i Premier Cru och i mitten av 1900-talet ansågs slottet som ett av de bästa i Sauternes. Idag tillhör Chateau Suduirat AXA Millésimes som driver slottet. Pierre Pascaud har idag det totala ansvaret, och får hjälp av Christian Seely och Pierre Montégut som även är vinmakare

Området
Distriktet Sauternes har blivit känt som några av de finaste områdena i världen för söta viner. Druvorna Sémillon och Sauvignon Blanc, ibland med ett litet tillskott av den aromatiska Muscadelle, skördas sent in på hösten när de har angripits av botrytis, en mögelsvamp som får druvorna att skrumpna ihop till fantastisk sötma och intensitet. Eftersom botrytis sprids ojämnt i vingården, är skörden utsträckt över många veckor då man endast plockar de ordentligt skrumpna, övermoget russinliknande druvorna – ibland druva för druva. Detta grannlaga arbete märks såklart på priset. Sauternes är exklusiva droppar.

Dela med andra: