Saint Clair Pinot Noir

Artikelnr: 16015  

Producent: Saint Clair

Land: Nya Zeeland

Vinmakare: Matt Thomson

Förpackning: Glasflaska, skruvkork

Pris: 119:-

Grundat: 1978

Årgång: 2013

Område: Marlborough

Volym: 75 cl

Rött

Druvor
100% Pinot Noir.

Karaktär
Elegant doft med toner av mörka körsbär, vinbär och plommon men även en liten vegetativ doft men doft av ek. Medelfyllig med rund och mjuk smak. Inslag av körsbär återfinns även i doften samt fina toner av rostad ek.

Passar till
Kryddstark mat samt till eleganta fågel, kött-och vilträtter, gärna med svamp och syrliga vinsåser.

Vininflikation
Skörd i april. Druvorna kommer från utvalda vingårder och har jäst i 5 dagar och macererat i 10 dagar i rostfria ståltankar. Därefter har vinet mognat 8 månader i delvis rostfria och delvis på 225 liters, franska, gamla ekfat. Faten är medelrostade.

Vinmakare
Matt Thompson.

Producenthistorik
Saint Clairegendomen, grundad 1978 av Neal och Judy Ibbotson, var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn Blenheim. Under tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair. Druvorna på gården såldes urpsrungligen till lokala vinföretag, men en önskan om att höja kvaliteten på druvorna ledde slutligen år 1994 till etableringen av Saint Clair Estate Wines.

Området
Detta välkända distrikt ligger på den norra delen av Sydön. De första vingårdarna planterades så sent som 1973, men distriktet kom ändå att snabbt bli ett av de mest kända. Förklaringen är det ypperliga klimatet, den stenigt väldränerade jorden och druvsorten Sauvignon Blanc – som här ger gnistrande rena och aromatiska viner. På senare år har det mer än 1 000 hektar stora vindistriktet också blivit känt för sina fina viner av Pinot Noir.

Dela med andra: