Bonnaire Brut Grand Cru Blanc de Blancs Variance

Artikelnr: 77441  

Producent: Bonnaire

Land: Frankrike

Vinmakare: Jean-Louis & Jean-Etienne Bonnaire

Förpackning: Glasflaska, naturkork

Pris: 379:-

Grundat: 1932

Årgång: Non Vintage

Område: Champagne

Volym: 75 cl

Mousserande

Druvor
100% Chardonnay

Karaktär
Vinet har en vacker, intensiv, gul ton. Rik och aromatisk doft. Blommiga och fruktiga inslag av acacia och havstorn samt nyanser av apelsin, grapefrukt och citron. Vissa inslag av kakao och vit tryffel. Ekfaten ger en fin vanilj avslutning.

Passar till
Som vinnare av Guldmedalj vid Concours Mondial de Bruxelles 2010 passar denna champagne utmärkt vid alla högtidliga tillfällen. Men även som en elegant aperitif eller till skaldjur.

Vininflikation
Stockarna växer i en mycket kalkrik jord. Efter att vinet har skördats för hand (skördeuttag: 65 hl/ha). Malolaktisk fermentering efter att alkolhol fermenteringen skett i ekfat vid en temperatur av 20 grader under 10 dagar.

Vinmakare
Jean-Louis & Jean-Etienne Bonnaire.

Producenthistorik
Champagne Bonnaire är ett klassiskt Champagnehus och familjeföretag som producerat champagne sedan år 1932. Vingården omfattar i dag totalt 22 hektar och är belägen i byn Cramant strax söder om Épernay, i hjärtat av Côte des Blancs. Trakten är välkänd hemort för flera kända champagnehus med viner baserade på huvudsakligen Chardonnaydruvan. Richard Juhlin har klassat Bonnaire som en 4-stjärnig producent (av 5 stjärnor). I likhet med de övriga champagnehusen i Cramant har Bonnaire som specialitet att producera Champagne – Blanc de Blancs (viner på 100% Chardonnay).

Området
Champagne är världens utan jämförelse bästa ursprung för högklassiga mousserande viner. Det nordliga läget och den krithaltiga jorden ger långsamt mognande druvor, lätta och eleganta viner med sval frukt, stram syra och låg alkohol – således perfekta att göra just eleganta mousserande viner av. Här odlas främst Chardonnay och de blå druvorna Pinot Noir (som ger kraft och intensitet) och Pinot Meunier (frukt och snabbare mognad), men nästan alla druvor vinifieras till vita viner. Champagne av enbart Chardonnay kallas blanc de blancs och får särskilt stram och frisk smak. Efter jäsning sker blandning och en andra jäsning i de flaskor som vinet sedan säljs i. Årgångslös champagne mognar bara ett par år på sin jäst (innan den tas bort), årgångs- och prestigechampagne mellan tre och åtta på jästen. Därmed utvecklas en stor komplexitet. Distriktet täcker totalt 30 000 hektar, har 18 000 vinodlare och en produktion på nästan 135 miljoner flaskor om året

Dela med andra: