Bonnaire Brut Tradition

Artikelnr: 7342  

Producent: Bonnaire

Land: Frankrike

Vinmakare: Jean-Etienne Bonnaire

Förpackning: Glasflaska, naturkork

Pris: 249:-

Grundat: 1932

Årgång: Non Vintage

Område: Champagne

Volym: 75 cl

Mousserande

Druvor
1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir, 1/3 Pinot Meunier

Vinifikation
Vinet har vinifierats vid låg temperatur (16 – 18 grader) i temperaturkontrollerade rostfria tankar. Samtliga viner har genomgått malolaktisk jäsning. Dosage (9g/L). Vinet har mognat i 18 månader.

Karaktär
En generös och elegant champagne som genom sin blend av de klassiska champagnedruvorna har en stiltypisk karaktär. Torr, frisk smak med viss brödighet. Inslag av grönt äpple och grapefrukt.

Passar till
Elegansen av Chardonnay, kraftfullheten av Pinot Noir och fruktigheten av Pinot Meunier gör att vinet passar ypperligt som aperitif eller till lättare fiskanrättningar och skaldjursrätter.

Producenthistorik
Champagne Bonnaire är ett klassiskt Champagnehus och familjeföretag som producerat champagne sedan år 1932. Vingården omfattar i dag totalt 22 hektar och är belägen i byn Cramant strax söder om Épernay, i hjärtat av Côte des Blancs. Trakten är välkänd hemort för flera kända champagnehus med viner baserade på huvudsakligen Chardonnaydruvan. Richard Juhlin har klassat Bonnaire som en 4-stjärnig producent (av 5 stjärnor). I likhet med de övriga champagnehusen i Cramant har Bonnaire som specialitet att producera Champagne – Blanc de Blancs (viner på 100% Chardonnay).

Området
Champagne är världens utan jämförelse bästa ursprung för högklassiga mousserande viner. Det nordliga läget och den krithaltiga jorden ger långsamt mognande druvor, lätta och eleganta viner med sval frukt, stram syra och låg alkohol – således perfekta att göra just eleganta mousserande viner av. Här odlas främst Chardonnay och de blå druvorna Pinot Noir (som ger kraft och intensitet) och Pinot Meunier (frukt och snabbare mognad), men nästan alla druvor vinifieras till vita viner. Champagne av enbart Chardonnay kallas blanc de blancs och får särskilt stram och frisk smak. Efter jäsning sker blandning och en andra jäsning i de flaskor som vinet sedan säljs i. Årgångslös champagne mognar bara ett par år på sin jäst (innan den tas bort), årgångs- och prestigechampagne mellan tre och åtta på jästen. Därmed utvecklas en stor komplexitet. Distriktet täcker totalt 30 000 hektar, har 18 000 vinodlare och en produktion på nästan 135 miljoner flaskor om året!

Dela med andra: