Paul Clouet Brut Selection

Artikelnr: 77501  

Producent: Paul Clouet

Land: Frankrike

Vinmakare: Jean-Louis & Jean-Etienne Bonnaire

Förpackning: Glasflaska, naturkork

Pris: 309:-

Grundat: 1992

Årgång: Non Vintage

Område: Champagne

Volym: 75 cl

Mousserande

Druvor
1/3 Pinot Noir, 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Meunier.

Karaktär
Vackert ljusgul i sin färg. Doften är aromatisk och intensiv med inslag av mogna plommon och litchi frukt. Smaken är harmonisk och välbalanserad med frisk syra och behaglig avslutning.Lämplig serveringstemperatur är 9 grader där vinet mår bäst att för en liten stund få utvecklas. Passar till alla tänkbara tillfällen där en champagne känns rätt. Passar även utmärkt att servera till mat – gärna räkor av alla de slag eller varför inte till sushi. Vinet tilldelades Gold Medal at Epernay Awards 2011

Vinifikation
Stockarna är av minst 15 år ålder och druvorna har skördats för hand. Skördeuttaget är 72 hl/ha. Vinet har fermenterats under 10 dagar vid en temperatur av 19 grader. Vinet har lagrats i rostfria ståltankar och minimum 24 månader på sin jästfällning.

Producenthistorik
Marie Thérèse Clouet-Bonnaire är fjärde generationens vinmakare i den Grand Cru klassificerade byn Bouzy, främst känd för att producera Pinot Noir av yppersta klass. Paul Clouet är dessutom ”Récoltant Manipulant”. Det innebär att de producerar champagne av druvor från deras egna gårdar, vilket är ett starkt kvalitetstecken

Området
Paul Clouet ligger i Grand Cru-byn Bouzy vilken omfattar cirka 380 hektar. 88 procent av odlingsarealen utgörs av Pinot Noir. Distriktet täcker totalt 30 000 hektar, har 18 000 vinodlare och en produktion på nästan 135 miljoner flaskor om året. Champagne är världens utan jämförelse bästa ursprung för högklassiga mousserande viner. Det nordliga läget och den krithaltiga jorden ger långsamt mognande druvor, lätta och eleganta viner med sval frukt, stram syra och låg alkohol – således perfekta att göra just eleganta mousserande viner av. Här odlas främst Chardonnay och de blå druvorna Pinot Noir (som ger kraft och intensitet) och Pinot Meunier (frukt och snabbare mognad), men nästan alla druvor vinifieras till vita viner.

Dela med andra: