Terrapieno Amarone della Valpolicella Valpantena

Artikelnr: 99174  

Producent:

Land: Italien

Vinmakare: Luca Degani och Matt Thomson

Förpackning: Glasflaska, naturkork

Pris: 231:-

Grundat: 2005

Årgång: 2008

Område: Veneto

Volym:

Rött

Druvor
70% corvina och 30% rondinella

Vinifikation
Druvorna har skördats för hand under den andra halvan av september. Druvorna fick sedan torka på halmbäddar för att reducera vattnet i druvorna och för att musten skall bli sötare. Maceration i 1 månad. Jäsning i rostfria ståltankar under 8-10 dagar i 24-25 graders värme. 70 procent av vinet har lagrats i ett år på franska ekfat om 225 liter, varav två tredjedelar av dessa var nya och en tredjedel ett år gamla.

Karaktär
Koncentrerad, intensiv doft med inslag av mörk choklad, romrussin, katrinplommon och tobak. Balanserade ekfatstoner kompletterar detta kryddiga och smakrika vin.

Passar till
Smakrika, robusta rätter av nöt eller vilt. Passar också mycket bra till parmesanost. Serveras vid cirka 18 grader. 15,0 % alkohol och god lagringspotential.

Producenthistorik
Terrapieno grundades av en grupp vinmakare och druvodlare i Veneto, närmare bestämt; Verona. Till gruppen kopplades även den kända Nya Zeeländska vinmakaren Matt Thomson och britten David Gleave, känd Master of Wine (MW). Matt och David hade under en längre tid pratat om att de tillsammans ville använda sig av sina samlade erfarenheter och arbeta tillsammans. Terrapieno blev det samlande projektet för gruppen då de såg en stor potential i detta samarbete baserat vinproduktionens många delar. Projektet startade för fyra år sedan i och med att de gick ihop och köpte en vingård i Valpantenadalen, nordost om Verona. Terrapieno betyder ”full av jord”. Uttrycket kommer nordöstra Italien och beskriver en typ av konstruktion där man använder jord för att förstärka väggar på borgar och slott. Castello di Montorio i Valpantena är ett lysande exempel där man använt denna typ av konstruktion. Redan på 1300-talet byggde man fästningarna på detta sätt för att göra dem hållbara i försvarssyfte. I takt med att vapnen utvecklades byggde man även på fästningarna med ”Terrapieno”. Genom att göra så lyckades man med att skydda Castello di Montori från de angripande projektilerna. ”Terrapieno” kallades även den reserv av livsmedel som man la sig till med för att klara belägringar. Vin utgjorde en naturlig del av dessa reserver.

Området
I Veneto har man odlat och producerat vin i tusentals år och dess historia gör sig inte minst gällande i en av de mest anrika metoderna att framställa vin på, så kallad passito. Denna går ut på att lufttorka druvorna i flera månader innan de skrumpna druvorna pressas till en ytterst intensiv must som kan jäsas till ett fylligt och mäktigt vin med rik frukt, balanserad strävhet och generös alkoholhalt. Vintypen kallas amarone och har sedan mitten av 1990-talet blivit mycket populär. Den görs av de lokala druvorna Corvina, Molinara och Rondinella.

Dela med andra: