Terrapieno Valpolicella Ripasso

Artikelnr: 74987  

Producent: Terrapieno

Land: Italien

Vinmakare: Matt Thomson

Förpackning: Glasflaska

Pris: 119:-

Grundat: 2005

Årgång: 2013

Område: Veneto

Volym: 750 ml

Rött

Druvor
Rondinella, Corvina, Molinara

Vinifikation
Handskörd första veckan i oktober. Maceration och jäsning i 20 dagar vid 24-26 graders temperatur. Sedan blandas vinet med druvresterna från Amarone som får dra i 8-10 dagar. Vinet fick sedan mogna 6 månader.

Karaktär
Medelstor fruktig och syltig doft av inkokta körsbär och torkad frukt. Medelfyllig smak med frisk syra, snälla torra tanniner med smak av körsbär. Eldig och publik eftersmak.

Passar till
Grillat kött med krämig risotto eller tillbehör som grillade grönsaker och potatis.

Producenthistorik

Terrapieno grundades av en grupp vinmakare och druvodlare i Veneto, närmare bestämt; Verona. Till gruppen kopplades även den kända Nya Zeeländska vinmakaren Matt Thomson och britten David Gleave, känd Master of Wine (MW). Matt och David hade under en längre tid pratat om att de tillsammans ville använda sig av sina samlade erfarenheter och arbeta tillsammans. Terrapieno blev det samlande projektet för gruppen då de såg en stor potential i detta samarbete baserat vinproduktionens många delar. Projektet startade för fyra år sedan i och med att de gick ihop och köpte en vingård i Valpantenadalen, nordost om Verona. Terrapieno betyder ”full av jord”. Uttrycket kommer nordöstra Italien och beskriver en typ av konstruktion där man använder jord för att förstärka väggar på borgar och slott. Castello di Montorio i Valpantena är ett lysande exempel där man använt denna typ av konstruktion. Redan på 1300-talet byggde man fästningarna på detta sätt för att göra dem hållbara i försvarssyfte. I takt med att vapnen utvecklades byggde man även på fästningarna med ”Terrapieno”. Genom att göra så lyckades man med att skydda Castello di Montori från de angripande projektilerna. ”Terrapieno” kallades även den reserv av livsmedel som man la sig till med för att klara belägringar. Vin utgjorde en naturlig del av dessa reserver.

Området
I Veneto har man odlat och producerat vin i tusentals år och dess historia gör sig inte minst gällande i en av de mest anrika metoderna att framställa vin på, så kallad passito. Denna går ut på att lufttorka druvorna i flera månader innan de skrumpna druvorna pressas till en ytterst intensiv must som kan jäsas till ett fylligt och mäktigt vin med rik frukt, balanserad strävhet och generös alkoholhalt. Vintypen kallas amarone och har sedan mitten av 1990-talet blivit mycket populär. Den görs av de lokala druvorna Corvina, Molinara och Rondinella.

Dela med andra: