Om oss

Sigva – modernt familjeföretag och fokuserad vinimportör

Sigva är ett familjeföretag i andra generationen. Som en av Sveriges ledande vinimportörer har vi lång erfarenhet av branschen och har stadigt vuxit och utvecklats till ett modernt företag med gott rykte och starka resurser.

Vårt ledord är fokus. På våra viner, på våra kunder, på våra producenter och på ett bra resultat – för samtliga inblandade!

 

Vi kan våra marknader

Sigva har ända sedan starten varit starkt förknippade med HoReCa och där ligger fortfarande grunden i verksamheten. Genom Sigva Partner kan vi påvisa en stor och stabil kundstock. Många kunder har varit med oss från starten. Samtliga säljare på Sigva Partner är sommelierutbildade och har gedigen bakgrund i restaurangbranschen. Den personliga kontakten är viktig, därför har Sigva fältsäljare som ständigt besöker kunderna på plats. Utöver säljarna finns kundservice och innesälj. Sigva har en heltäckande produktportfölj med producenter från hela vinkartan.

För oss handlar det om att dela med oss av kunskapen om våra viner och producenter. Allt för att våra kunder skall kunna ge sina gäster en bättre totalupplevelse. Detta gör vi genom att kontinuerligt hålla vinutbildningar och hjälpa till med att matcha vinerna ihop med maten på menyn. Sigva Partners säljkontor ligger i Stockholm. Vi har även regionkontor i Göteborg och Falun.

Sigva har även en lång erfarenhet av samarbete med det svenska monopolsystemet. Det har gett oss djup kunskap i hur Systembolaget tänker och arbetar vilket placerar oss i en medlarroll mellan våra producenter och inköparna på Systembolaget. Sigva har en stark fokus på Systembolagets offertförfrågningar och arbetar intensivt för att hitta produkter som matchar.

Vår historia

Historien om Sigva sträcker sig tillbaka till slutet av 1980-talet då grundaren Sigvard Christiansson köpte fritidsboende i Sydfrankrike tillsammans med sin fru. Där fick han på nära håll bevittna utvecklingen av den lokala vinbranschen, från massproduktion till viner med kvalitet. Sigvard hade en lång karriär inom IT-branschen men kände nu att han ville ägna sig åt något där hjärtat kunde få vara med. 1995 gick Sverige med i EU och landets alkoholmonopol ändrades så det blev tillåtet för svenska företag att importera vin och sprit. Då hade Sigvard redan tillsammans med sonen Stefan året innan bildat företaget Sigva AB. Affärsidén var från början att sälja udda och okända kvalitetsviner från områden som inte fanns representerade i Sverige.

– Vi ville kunna erbjuda konsumenterna något nytt, viner av hög kvalitet från platser de inte hört talas om, säger Sigvard Christiansson.

Far och son reste runt i sydfrankrike, besökte vinproducenter och knöt kontakter. Kort därefter kunde man börja sälja franska kvalitetsviner till restauranger i Sverige. Det var Stefan själv som reste runt och levererade flaskorna direkt från bakluckan på Sigvards Audi 100 som försätts med förstärkta stötdämpare. Vinerna fanns snart representerade på de bästa krogarna i Stockholm och Sigva uppmärksammades snabbt i vinbranschen som en vaken, pålitlig och kunnig importör. Det goda ryktet som grundlades där har bestått genom alla år.

Snart utvecklades Sigvas produktsortiment till att innehålla viner från flera andra länder som Italien, Sydafrika och Nya Zeeland. 1998 anställdes ett antal säljare och företaget växte. Sigvas grundverksamhet med fokus på restaurangbranschen har alltjämnt fortsatt men en aktiv satsning på Systembolaget 2003 gjorde att vi nu även fick in många produkter i bolagets sortiment. År 2005 kom ytterligare en stor vändpunkt i företagets historia. Då startades dotterbolaget Vinia som fokuserade på kvalitetsviner med hög säljpotential . År 2009 startades Sigva Partner som en fokuserad säljorganisation inriktad på HoReCa. 2014 adderades ett nytt bolag till gruppen då Sigva vörvärvade majoriteten av DesignBrew, ett företag specialiserat på att brygga hantverksmässigt samt importera öl.

Var befinner vi oss idag

Idag är det första generationsskiftet i familjeföretaget avklarat. Stefan Christiansson är sedan 2004 VD för Sigva. Sigvard Christiansson är styrelseordförande och har fortfarande med sitt kunnande och sin erfarenhet en viktig roll i företaget. Inkorporerandet av Vinia i gruppen har kraftigt ökat omsättningen. 2014 var gruppens bästa resultatår sedan starten 1994. Idag är Sigva som företagsgrupp en av de större dryckesimportörerna i Sverige med god finansiell ställning, resurser och kunnande för att framgångsrikt kunna samarbeta med de allra största producenterna i världen.

Fyra ben att stå på

Den samlade gruppen av företag under Sigva flagg går under det gemensamma namnet Sigva Beverage Group Sweden. Gruppen består idag av fyra delar. Moderbolaget Sigva AB som under en lång tid riktat in sig på en bred portfölj till Systembolaget. Försäljningsorganisationen Sigva Partner som fokuserar på HoReCa marknaden. Vinia Sweden AB som under sin korta historia byggt en stark och nischad portfölj av produkter, varav många ekologiska, riktade främst till Systembolaget. DesignBrew med sitt unika kunnande kring ölproduktion och ölimport riktat mot såväl Systembolaget som mot HoReCa.